Bryggeritekniska utbildningen gav Tomi kompetens, nätverk och jobb!

«

En månad återstår av ansökningstiden för Franz Heiss utbildningsstipendier. Vi har växlat några ord med den tidigare stipendiaten, Tomi Kivimäki, som delar med sig av sina bästa tips till framtida kandidater.

 

Tomi avslutade den bryggeritekniska utbildningen på Ludvika Yrkeshögskola i december 2023. Utbildningen tog så klart upp väldigt mycket tekniska aspekter kring den utrustning som man arbetar med inom bryggeriverksamheten men också mycket annat av stor vikt som exempelvis matte, kemi, mikrobiologi, effektivisering, kvalitet, säkerhet samt lagar och regler.

– Undervisningen i matematik fick de flesta av oss att haja till. Även om matte kanske inte hade varit vårt starkaste ämne tidigare så var det upplagt på ett sådant sätt att många av oss förvånades över hur mycket vi till slut ändå kunde, berättar Tomi.

Utöver klassrumsundervisning får du som bryggeriteknisk elev gå på studiebesök, träffa etablerade människor i branschen och även praktisera en hel del.

– Kontaktnätet i branschen som jag fick genom möten vid föreläsningar, studiebesök och praktik har gett oerhört mycket. Likaså den relation jag byggt upp med mina klasskamrater som idag också är en del av branschen, förklarar Tomi.

 

Här är Tomis rekommendation till kommande studenter:

 

  1. Tänk igenom om det verkligen är det här du vill jobba med.
    Det är tuffa tider i branschen och i Sverige finns det inte mycket pengar inom bryggeriverksamheten idag. Det innebär att om du vill arbeta inom branschen så vilar mycket av motivationen på din passion. Många av oss elever insåg detta en bit in i utbildningen. Det är lätt att överromantisera branschen.

 

  1. Välj praktikplats med omsorg.
    Bra frågor att ställa dig är: Kan du lära dig mycket där? Kommer de att kunna erbjuda dig jobb efteråt? Matchar företagets personlighet din egen? Kommer de kontakter du får vara värdefulla?Det är lätt att bli bekväm när man söker sin praktik – bli inte det! Sök till de platser där du känner att du får ut mest av tiden. Praktiken är den del av utbildningen där du lär dig överlägset mest. Det är också din bästa chans att få in foten i branschen.

 

  1. Om det är det här du vill, så sök till en bryggeriutbildning!
    Sök utbildningen, oavsett hur mycket du redan kan, om du är övertygad om att du vill jobba med det här. Kompetensen kommer du att få och det spelar ingen roll om du börjar på 0 eller 100. Till en början kanske det kan kännas som att vissa av dina klasskamrater ligger före dig om du är helt färsk, men du kommer snabbt komma i kapp dem.

  2. Sist men inte minst, sök Franz Heiss stipendiet.
    Pengarna som jag fick till utbildningen hjälpte mig väldigt mycket med de kringkostnader som uppstod. Tillexempel så kan stipendiet öppna upp möjligheter till att söka praktik på annan ort än där du själv bor.

 

Många av Tomis kurskamrater har fått jobb efter avslutade studier, trots tuffa tider i branschen idag. Själv jobbar Tomi hos Agitator Whiskymakare.

– Destilleri är ju inte samma som bryggeri men mycket av verksamheten är liknande och jag är själv förvånad över hur snabbt jag har kommit in i arbetsuppgifterna. Jag är övertygad om att anledningen till detta är den kompetens som jag har fått med mig från utbildningen. Jag ser nu framemot att suga åt mig fortsatt kompetens och utvecklas i min karriär och på så sätt hjälpa till att bidra till en positiv utveckling av svensk dryckeskultur. Oavsett om det gäller whisky eller öl, avslutar Tomi.

 

Stort tack, Tomi, för att du delat med dig av dina erfarenheter!

 

För dig som brinner för bryggeribranschen och har inspirerats att vidareutbilda dig finns nu möjlighet att söka stipendium genom Franz Heiss fond. Sista ansökningsdag är 1 juni.

  • Läs mer om Franz Heiss fond  här
  • Exempel på bryggeriutbildningar hittar du här

 

Franz Heiss fond

Franz Heiss d.ä. föddes 1838 i Bayern och dog 1898 i Stockholm. Han var bryggare och industriman, bl a delägare i Hamburgerbryggeriet och en av initiativtagarna till AB Stockholms Bryggerier. Franz Heiss fond bildades 1937, 39 år efter hans död. Det var hans son, Franz Paul d.y. som också var bryggare, som lät instifta fonden. Fondens medel ska användas till studiehjälp åt svenska bryggerielever och bryggmästare samt till understöd åt behövande medlemmar av Svenska Bryggareföreningen.

 

Stipendiemöjligheten omfattar samtliga dryckeskategorier inom bryggerinäringen så som öl, cider, läsk, vatten och övriga bryggeriprodukter.

»