Sigtuna Brygghus

Jämtlands Bryggeri

Gotlands Bryggeri

Österlenbryggarna

Österlenbryggarna

Carlsberg Sverige

Galatea

Sveriges äldsta branschorganisation

Sveriges Bryggerier är Sveriges äldsta branschorganisation och har representerat den svenska bryggerinäringen sedan 1885. Våra medlemmar producerar öl, cider, läsk, vatten och andra bryggeriprodukter. Tillsammans verkar vi för en livskraftig bryggerinäring som växer på ett framgångsrikt, hållbart och ansvarfullt sätt.

Sveriges Bryggeriers vision är att alla ska kunna njuta av öl, cider och läsk utan att någon tar skada, vilket är en viktig anledning till att vi jobbar med en mängd olika ansvarsfrågor. Bland annat stöttar vi aktivt en kontrollerad alkoholförsäljning genom Systembolaget samt är för ålderskontroller i handeln och på restauranger.

Totalt omsätter bryggeribranschen 21 miljarder kronor per år, har runt 5 000 anställda och skapar 60 000 arbetstillfällen i Sverige. Sveriges Bryggerier arbetar internationellt genom att vara engagerade i EU-ländernas bryggeriorganisation, Brewers of Europe och i den europeiska läskedrycksorganisationen UNESDA.

Intressebolag

Sveriges Bryggerier är delägare i ett antal bolag som har till uppgift att effektivisera flöden i bryggeribranschen. Det är också ett sätt för branschen att ta ansvar för bland annat återvinning av förpackningsmaterial.

Sveriges Bryggerier arbetar med retursystem i form av bland annat rödbacken och blåbacken. Vi är delägare i Returpack som tar hand om PET och aluminiumburkar. Vi är även delägare i Svensk Glasåtervinning och Näringslivets Producentansvar.

Vår historia

Sveriges Bryggerier, då Bryggareföreningen, bildades av ölbryggeriidkare 1885 och är därmed Sveriges äldsta industribranschförening. Vid bildandet fanns tre starka skäl för bryggarna att gå samman:

 • Insikten om fördelarna med gemensamma förpacknings- och retursystem var tydliga redan då och en viktig anledning till att bryggarna valde att gå samman och bilda föreningen
 • Man såg ett behov av en kompletterande röst i debatten om alkohol, konsumtion och alkoholens skador på samhället
 • Ölet och alkoholen var även då föremål för beskattning, vilket också var en viktig anledning för bryggerierna att samla sig och göra gemensam sak.

170 bryggerier sätter tonen

På mötet år 1885, som blev startskottet för Sveriges Bryggerier, närvarade 170 av landets då över 500 bryggerier och man enades om att bilda föreningen för att representera branschen. Bryggerierna behövde en politisk röst, men det fanns också ett stort behov av standardisering kring olika frågor. På den tiden hämtade bland annat konsumenterna öl direkt på bryggerierna i egna kärl. I takt med att bryggerinäringen fortsatte växa blev behovet av gemensamma förpackningssystem större och större.

Världens första standardflaska

Ett viktigt resultat av bryggeriernas samarbete och den nybildade branschorganisationen blev knoppflaskan, även kallad stockholmsflaskan. Det var världens första standardflaska och designades av Anders Bjurholm och korktillverkaren Emil Boethius. Flaskan kom att användas i tappningsanordningarna på alla bryggerier.

Flaskorna dimensionerades efter det nyligen införda metersystemet, och tillverkades i tre storlekar: 1/6, 1/3 och 2/3 liter. De förslöts med naturkork, och en förtjockning av glaset i toppen gav dem den karakteristiska form som namnet antyder. Även backarna som ölflaskorna transporterades i standardiserades, till hel- och halvbackar, för 50 respektive 25 glas.

Liknande syfte idag

I dag, över 130 år senare, kan vi konstatera att syftet för Sveriges Bryggerier liknar det dåvarande. Sveriges Bryggerier arbetar i dag med frågor inom förpackning, retursystem, logistik, miljö, alkoholpolitiska frågor samt beskattningsfrågor.

Förpackningssystemen hanteras i dag av varsitt eget bolag inom Sveriges Bryggerier – 33-centilitersflaskan med röd back, 50-centilitersflaskan med blå back, och PET. Allt för att effektivisera cirkulationen bryggerierna emellan. Sveriges Bryggerier är också delägare i Returpack som hanterar returflaskor i PET samt aluminiumburkar, och i Svensk Glasåtervinning.

Länge bestod Sveriges Bryggerier av enbart bryggerier, men sedan 1950 ingår även läskedrycks- och vattentillverkarna i föreningen.

Traditionell ishuggning till kylsystemen för Grängesbergs Bryggeri, numera Spendrups.

Bryggerierna i Sverige

Det var länge sedan intresset för öl, cider, läsk och vatten var var så stort som det är nu. Det finns idag över 400 aktiva bryggerier med egen produktion i Sverige vilket är fler än på många år. Efter många svåra decennier under 1900-talet, var nämligen antalet bryggerier i början av 90-talet nere i bara 20 stycken.

Men efter ett rejält uppsving, framförallt på 00-, och 10-talet, frodas i dag återigen den svenska bryggerinäringen. Trots den imponerande siffran är det fortfarande en bitdrygt  kvar till de dryga 500 bryggerier som fanns under rekordåren på den senare delen av 1800-talet.

Av alla bryggerier i Sverige är ett 30-tal medlemmar i Sveriges Bryggerier, läs gärna mer om våra medlemmar nedan. Medlemmarna brygger och producerar tillsammans cirka 92 procent av all öl, cider, vatten och läsk i landet.

Styrelse

HELENA BRAGD

Ordförande

PETER BRONSMAN

Vd, Kopparbergs Bryggeri

FREDRIK SPENDRUP

Vd, Spendrups

HENRIK DUNGE

Vd, Åbro Bryggeri

SOFIE ELIASSON-MORSINK

Vd, Coca-Cola Europacific Partners Sverige

PETER HAMMARSTEDT

Vd, Carlsberg Sverige

CARL KRÖNLEIN

Vd, Krönleins Bryggeri

MATS WAHLSTRÖM

Vd, Poppels Bryggeri

 

Utbildningar och stipendier

Sveriges Bryggerier gläds åt att svensk bryggerinäring växer och att det idag finns över 400 aktiva bryggerier i Sverige. Ökad kompetens är en viktig faktor för att vår bransch ska fortsätta växa. Därför erbjuder Sveriges Bryggerier möjligheten att söka utbildningsstipendium genom Franz Heiss fond.

 

Det finns i dag ett antal olika utbildningar i Sverige för att bli bryggare på två lärosäten: i Ludvika och Nynäshamn.

 

YH-utbildningar i bryggeriteknik:

En utbildning i bryggeriteknik ger dig möjlighet att arbeta inom en spännande och kunskapsintensiv bransch. Det är en bred yrkesutbildning som ger den grundkompetens som bryggerierna efterfrågar.

I utbildningen ingår även praktik ute på bryggerier – LIA (Lärande i arbete) – där eleverna får omsätta sina teoretiska kunskaper i olika praktiska situationer. Utbildningen kräver en gymnasiekompetens.

Bryggarstudenterna som tog examen i Ludvika under 2020.

 

Ludvika:

 • VBU Bryggeriteknikutbildning, Ludvika
  • Utbildningens längd: 1,5år (315 poäng)
  • Antal praktikveckor: 13 veckor
  • Antal studerande per utbildning: 20 + överintag på 4, så totalt 24
 • Adress: Bergsgatan 17, 771 34 Ludvika
 • Ansvarig person och mail: Christian Åhman,
 • Hemsida för utbildningen

 

Nynäshamn erbjuder två utbildningar:

 • Campus Nynäshamn Bryggeritekniker
  • Utbildningens längd: 1.5 år
  • Antal praktikveckor: 16 veckor
  • Antal studerande per utbildning: 32
 •  Hållbar produktion i bryggerinäringen
  • Utbildningens längd: 16 veckors studier på halvfart på distans,
   2 träffar på plats.
  • Antal studerande per utbildning: 40
 • Adress: Idunvägen 1, 149 31 Nynäshamn
 • Ansvarig person och mail: Mathias Brorson
 • Hemsida Campus Nynäshamn

 

Scandinavian School of Brewing

Sveriges Bryggerier är delägare i Scandinavian School of Brewing i Köpenhamn, tillsammans med bryggarföreningarna i Danmark, Norge och Finland. Skolan har funnits sedan 1925 och är sedan 2021 en del av University of Copenhagen.

Här finns tre olika utbildningar:

 • Craft Brewer:
  Här krävs att du har jobbat i två månader för ett bryggeri. Utbildningen är på två intensivveckor och dessutom ska det genomföras ett projektarbete på det bryggeri där man jobbar.
 • Certified Brewer:
  Här krävs att du ska ha jobbat i sex månader på ett bryggeri, eller att du har genomfört utbildningen Craft Brewer. Utbildningen är på åtta veckor och även här görs ett projekt arbete på ett bryggeri.
 • Master Brewer:
  Här krävs förberedande kunskaper på högskolenivå. Utbildningen är på 16 veckor och därtill läggs praktiskt arbete på ett bryggeri i nio månader.

Ansvarig för utbildningen: Kim L Johansen
Adress: Gamle Carlsberg vej 16, Köpenhamn
Telefon till utbildningen: +45 33 27 24 00