Dryckesbranschens klimatpåverkan 2023

«

Dryckesbranschens Klimatinitiativ (DKI) startades 2017 för att tillsammans göra skillnad och driva omställningen till en klimatneutral dryckesbransch. Idag är vi 54 dryckesaktörer på den svenska marknaden som både enskilt och gemensamt jobbar för att minska vår klimatpåverkan, genom tydliga mål och rapportering. 

 

Sedan starten har systematiskt arbete lett till flera förbättringar i resultaten. Samtidigt har vårt arbete det senaste året utmanats av omvärldsfaktorer som lett till försämrad tillgång till lätta glasförpackningar och högre priser på biobränslen samt klimateffektiva transporter. 

 

DKI-deltagarna har framgångsrikt ställt om till användning av mindre klimatpåverkande bränslen i sin verksamhet och egenägda transporter samt till hållbar elanvändning, vilket minskat våra direkta utsläpp (Scope 1 & 2) per liter under 2023. 

 

Av de totala utsläppen inom systemgränserna för initiativet kommer 96% från förpackningar och transporter. Nästa vecka träffas vi igen för att öka vår kunskap på området och tillsammans driva på arbetet för att nå våra mål. 

 

Läs mer om våra uppsatta mål och 2023 års rapport här

»