Som både historisk arkeolog, sommelier och whiskydomare är Hanna Tunberg en mångsidig kraft inom svensk dryckeskultur. Nu kartlägger hon framväxten av svensk bryggerinäring med hjälp av Franz Heiss-stipendiet och hennes fynd skänker nya insikter om ölets roll i Sveriges historia.
När vi möter Hanna Tunberg är hennes kalender fulltecknad. Påskens populära pop up-event på Gotlands Bryggeri, där hon är ansvarig för besöksverksamheten, har just avslutats. Nu väntar en ombyggnation för att ta emot ännu fler besökare, ett uppdrag som whiskydomare i Göteborg samt en föreläsning i Kalifornien om whiskyhistoria.
Vid sidan av jobbet på bryggeriet undervisar Hanna på sommelierutbildningar inom öl, ölhistoria och whisky. Sedan hon mottog Franz Heiss-stipendiet förra året har hon även påbörjat en förstudie i syfte att så småningom doktorera inom ölhistoria, vilket är ett område som hon brinner för.
En outforskad historia
– Bryggerinäringens framväxt i Sverige är fortfarande relativt obeforskad. Samtidigt finns ett växande intresse för öl här i landet, men vi saknar ofta historisk förankring. Det vill jag ändra på, säger Hanna.
Hon berättar att hennes nuvarande fokus ligger på perioden 1000–1300-talet, där de första tecknen på professionell bryggning börjar framträda i arkeologiska fynd.
En förstudie tar form
Planen var att ägna januari helt åt forskning, men arbetsbördan på bryggeriet satte käppar i hjulen. I stället viker Hanna en dag i veckan åt förstudien, där hon samlar litteratur, knyter kontakter och söker efter relevanta utgrävningar.
– Jag har haft stor hjälp av arkeobotaniker som analyserar växtrester. Jag letar efter spår av malt, det är en viktig pusselbit. Många forskare sitter på information utan att veta att den är relevant för ölhistorien. Det gäller att hitta dem, berättar hon.
Ett spännande fynd har gjorts i Lödöse där man i ett nedbrunnet hus från 1300-talet hittat bränd malt, dryckeskärl, speltärningar och mynt. Troligtvis rör det sig om en kombinerad taverna och bryggeri.
En mångfasetterad ölkultur
Hanna har också studerat gotländska skattelängder från 1400- och 1500-talet där bryggkärl och importerad öl nämns. Även Olaus Magnus skrifter från tidigt 1500-tal vittnar om en enorm variation av öltyper, något vi idag lätt glömmer bort.
– Förr bryggdes 95 procent av all öl i hemmet. Varje bryggerska hade sin egen stil. Idag är vi ganska insnöade på lageröl, men variationen var mycket större förr.
Politikens roll i bryggning
Vad som styrde ölstilarna? Hanna pekar på politik och maktstrukturer. Humlad öl var förknippad med Hansan som hade monopol på humlehandeln, medan ohumlad öl ofta smaksattes med örter som älggräs och pors – resurser kyrkan kontrollerade.
– Även de tyska renhetslagarna var ett sätt att gynna ekonomiska eliter snarare än att värna om renheten i ölet.
Framtidsdrömmar och tips till andra
Förstudien planeras vara klar innan sommaren och Hanna hoppas på publicering i en vetenskaplig tidskrift. Den långsiktiga drömmen är en doktorsavhandling.
Till andra inom bryggerinäringen som funderar på att söka Franz Heiss-stipendiet har hon tydliga råd:
– Vill du forska? Avsätt tid i block, annars tappar du tråden. Och om du vill gå en utbildning – gör det bara! All kunskap kommer till användning, ofta på oväntade sätt.
Slutligen – har du en favoritöl?
– Det beror på maten, men just nu gillar jag goose. Den är fräsch med sin syra och sälta – perfekt till varmare väder.
För dig som brinner för bryggeribranschen och vill utveckla din passion för att bidra till bryggerinäringens framtid finns nu möjlighet att söka stipendium genom Franz Heiss fond. Sista ansökningsdag är 18 maj.
Läs mer här
Franz Heiss fond
Franz Heiss d.ä. föddes 1838 i Bayern och dog 1898 i Stockholm. Han var bryggare och industriman, bl a delägare i Hamburgerbryggeriet och en av initiativtagarna till AB Stockholms Bryggerier. Franz Heiss fond bildades 1937, 39 år efter hans död. Det var hans son, Franz Paul d.y. som också var bryggare, som lät instifta fonden. Fondens medel ska användas till studiehjälp åt svenska bryggerielever och bryggmästare samt till understöd åt behövande medlemmar av Svenska Bryggareföreningen.
Stipendiemöjligheten omfattar samtliga dryckeskategorier inom bryggerinäringen så som öl, cider, läsk, vatten och övriga bryggeriprodukter.