Praktikplatsen gav Franz Heiss-stipendiaten Max en rejäl boost!

«

Vi har pratat med Max Karlsson som fick Stora Franz Heiss-stipendiet i somras. Han har just kommit tillbaka från en månads praktikplats i Tyskland och berättar med stor entusiasm om sitt lärorika äventyr.

 

Max jobbar sedan knappt två år tillbaka på Krönleins Bryggeri. Tack vare en kontakt på bemanningsföretaget Lernia fick han veta att Krönleins sökte förstärkning i bryggeriet. Han visste att han ville jobba inom industri med tre-skift i centrala Halmstad, men han visste nog inte exakt hur bra det skulle bli. Han började i brygghuset och gick sedan vidare till filtrering och jäskällaren där han jobbar idag och stormtrivs.

 

Berätta lite om Krönleins Bryggeri där du jobbar idag.

Krönleins är ett familjeföretag med gamla anor. Bryggeriet grundades 1836 och är Sveriges äldsta ännu verksamma bryggeri. Fortfarande idag ligger bryggeriet i samma byggnad, mitt i centrala Halmstad. Men idag är det ett modernt brygghus där stora delar av produktionen är automatiserad. Bryggeriet, som fram till 1996 hette Appeltofftska, har drivits av familjen Krönlein i sex generationer. Det är roligt att det finns en så lång historia.

Jag har fått lära mig så mycket sedan jag kom hit. Jag började från grunden, fick några inlärningsveckor och sedan har jag byggt på kunskapen successivt. Jag hade ingen aning om att det tar så lång tid att brygga öl. Ett brygg tar ungefär 10 timmar, sedan ska brygden vila, jäsa och lagras innan den till slut kan buteljeras. Det tar flera veckor och det går inte att skynda på processen.

 

Har du någon favoritöl?

Min personliga favorit är Three Hearts Export som säljs under varumärket Stockholm Festival i Sverige. För oss som jobbar med filtrering på Krönleins är Crocodile en uppskattad produkt. Crocodile är gjord dels på kornmalt dels på majs. Det blir en tunnare produkt som är väldigt lätt att filtrera. Det blir man glad av!

 

Du har varit i Tyskland och praktiserat på ett bryggeri en månad. Var har du varit?

Jag har varit på Brauhaus Riegele i Augsburg som ligger i Bayern i södra Tyskland. Min chef på Krönlein, Uwe Leibfacher, känner bryggmästaren, Frank Müller, väl. Frank har faktiskt jobbat på Krönleins för drygt 20 år sedan. På så vis kom jag i kontakt med bryggeriet.

Hur var det på Brauhaus Riegele?

Det har varit en fantastisk erfarenhet. Det är något visst att besöka öllandet Tyskland, med den rika historia och kultur som byggts upp kring ölet och dess hantverk där. Riegele är ett jättefint bryggeri som ligger väldigt fint mitt i centrala Augsburg. Precis som Krönleins är det familjeägt. Volymmässigt är det ungefär lika stort som Krönleins, fast fler anställda och så har de en längre bryggprocess. De hade rundvisningar varje dag, så intresset från allmänheten är stort. De är väldigt kända i sin stad!

Det första som slog mig när jag kom dit är hur bryggeriyrket skiljer sig. De har mycket hög kunskap. Det ställs höga utbildningskrav för att jobba som bryggare i Tyskland och naturligtvis ännu högre som bryggmästare. De var otroligt generösa med sin kunskap, vilket gjorde besöket så enormt värdefullt för mig.

 

Vad fick du lära dig under din praktik?

Första veckan var jag i lagerkällaren. Vi gick igenom mycket baskunskaper. Som att slanga vidare, rengöra tankar och provtagning.

Andra veckan var jag i brygghuset, vilket var oerhört intressant. Här fick jag chansen att verkligen prata med de som jobbar där. De förklarade innebörden med olika moment i processen. Jag visste ju redan innan mycket om allt som ska göras, men kanske inte varför. Nu har jag fått en helt annan inblick, förståelse och inte minst inspiration och motivation. Kollegorna på Riegele är vana vid att lära upp folk från skolan, så det var oerhört lärorikt.

Tredje veckan var jag i jäshanteringen. Här lärde jag mig också massor och det skiljde sig en hel del från hur vi har det hemma på Krönleins. Vi har exempelvis en jästank, medan Riegele har fem tankar. Jag fick också vara med och analysera jästen genom att räkna jästceller och räkna ut hur bra de blivit över natten. Det var mycket intressant. Det sköter ju labbet hemma hos oss, så det var kul att vara med i det steget. Utöver det handlade det mycket om daglig hygien och daglig städning. Att skumma av och rensa. Det är ju livsmedel som hanteras och det ska vara kliniskt rent dygnet om.

Sista veckan var jag på brygghuset två dagar samt fick viss repetition från de första veckorna.

 

Vad var det bästa med besöket?

Det är svårt att summera. All upplevelse var det bästa! Krönleins är ju det enda bryggeri jag varit på tidigare, så det har varit en fantastisk upplevelse att få besöka ett tyskt bryggeri. Jag har fått en helt annan förståelse för varför man gör olika moment och hur.

Det roligaste var nog att se att alla var så motiverade. Och att de kunde hur mycket som helst. De jobbar inte bara i bryggeriet, utan de läser om bryggning och öl och de brygger hemma. De brann verkligen för det! Jag har alltid gillat öl, men mitt intresse för öl har ökat med 100%. Jag vill bli bättre på allt! Det tar jag med mig hem. Jag vill försöka sprida samma motivation.

 

Har du några tips att dela med dig till framtida studenter och kollegor i branschen?

Såklart vill jag dela med mig några goda ord. Jag är stolt över att jobba på ett bryggeri. Öl har en lång, stolt historia. Ölbryggning är ett fint, gammalt yrke och hantverk. Och det kommer finnas för alltid! Öl är också en produkt som alla känner till och de flesta ser öl som något trevlig, gott och spännande. När man säger att man jobbar med öl skiner de flesta upp och blir intresserade av att höra mer. Ta chansen att testa att brygga öl och sök dig till bryggeribranschen. Jag älskar mitt jobb och jag ser fram emot att gå dit varje dag!

 

Stort tack, Max, för att du delat med dig av dina erfarenheter!

 

För dig som brinner för bryggeribranschen och har inspirerats att vidareutbilda dig finns nu möjlighet att söka stipendium genom Franz Heiss fond. Sista ansökningsdag är 1 juni.
Läs mer här

 

 

Franz Heiss fond

Franz Heiss d.ä. föddes 1838 i Bayern och dog 1898 i Stockholm. Han var bryggare och industriman, bl a delägare i Hamburgerbryggeriet och en av initiativtagarna till AB Stockholms Bryggerier. Franz Heiss fond bildades 1937, 39 år efter hans död. Det var hans son, Franz Paul d.y. som också var bryggare, som lät instifta fonden. Fondens medel ska användas till studiehjälp åt svenska bryggerielever och bryggmästare samt till understöd åt behövande medlemmar av Svenska Bryggareföreningen.

Stipendiemöjligheten omfattar samtliga dryckeskategorier inom bryggerinäringen så som öl, cider, läsk, vatten och övriga bryggeriprodukter.

»