Så här är det att plugga Bryggeriteknisk utbildning på Campus Nynäshamn

«

Nu finns det återigen möjlighet att söka utbildningsstipendium via Franz Heiss fond. Vi har pratat med den tidigare Franz Heiss-stipendiaten Adam Andersson som berättar om studierna på Campus Nynäshamn, där han nyligen gick den bryggeritekniska utbildningen. Sedan juli i år jobbar Adam som bryggeritekniker på Poppels Bryggeri.

 

Vad ingår i den bryggeritekniska utbildningen på Campus Nynäshamn?
– Inom den bryggeritekniska utbildningen vid Campus Nynäshamn ingår alla de moment som du möter inom bryggeriarbete, både stort och smått. Allt från den planering som krävs, till exempel kostnadskalkyler och receptskrivning, till själva bryggdagen med rengöring och förberedelser samt det slutliga källararbetet, tappningen och paketeringen av ölet.
Utbildningen innehåller även grundläggande företagsekonomi som förbereder dig för att starta eget bryggeri. I utbildningen ingår 16 veckors praktik fördelat på två praktiktillfällen, vilket var otroligt givande, berättar Adam.

 

Vad var det bästa med utbildningen?
– Det bästa för mig var att den officiellt var på distans, vilket innebar att jag kunde delta i nästintill alla moment från min hemort. Dock var det otroligt givande att vara på plats i Nynäshamn så ofta som jag kunde, då praktiska moment alltid är bra att delta i. Det var oerhört betydelsefullt att knyta så många kontakter som jag gjorde. Det hade varit svårt att göra via en kamera på Zoom, så all tid jag investerade i att vara på plats var väldigt värdefull. För mig var det en stor fördel att föreläsningar spelas in. Det gjorde att jag lätt kunde ta igen missade lektioner, förklarar Adam.

 

Har du några råd att dela med dig av till framtida studenter?
– Om jag ska ge något tips till dig som funderar på att läsa bryggeriteknik vid Campus Nynäshamn så är det att verkligen försöka ta dig tiden att delta på så många moment som möjligt på plats. Det är lätt att bli bekväm och sitta hemma, men att vara på plats ger väldigt mycket mer. Då får du chansen att prova på alla olika moment själv, i stället för att enbart observera via datorn.
Utbildningen har gett mig en väldigt bra teoretisk grund för att kunna utföra de flesta former av bryggeritekniskt arbete. De långa praktikperioderna har också gett mig en bra start i bryggerivärlden. Jag kan varmt rekommendera utbildningen till alla som är intresserade, säger Adam.

 

Tack, Adam!

 


Vill du också gå den Bryggeritekniska utbildningen på Campus Nynäshamn?

Nästa utbildningsstart är 6 januari 2025. Sista ansökningsdag är den 15 november. Läs mer här

 

Så här söker du utbildningsstipendium via Franz Heiss fond

Här kan du läsa om hur du går tillväga för att söka utbildningsstipendium genom Franz Heiss fond. Pengarna betalas ut när du kommit in på önskad utbildning. Sista ansökningsdag är den 10 november.

Välkommen med din ansökan!

»