Tre snabba frågor om bryggarutbildningen i Ludvika

«

Brinner du för bryggeribranschen och drömmer om att utbilda dig inom bryggeriteknik? Just nu är ansökningsperioden öppen för utbildningen i bryggeriteknik på Yrkeshögskolan i Ludvika. Vi har ställt tre snabba frågor till Christian Åhman, Utbildningsledare vid Yrkeshögskolan, som berättar om utbildningen.

 

Hur ser utbildningen ut?
En utbildning i bryggeriteknik är en bred yrkesutbildning som tillgodoser ett stort kompetensbehov inom branschen. Studenterna får lära sig att utveckla både de teoretiska och praktiska kunskaperna i ölbryggning, mälteriarbete samt grundkunskaper i laboratoriearbete. Utbildningen förbereder dig för att arbeta på såväl ett stort som litet bryggeri.

Utbildningen är på heltid i 1 ½ år, men i mångt och mycket gäller frihet under ansvar. En vecka i månaden krävs att du är på plats i Ludvika för undervisning, detta följs av tre veckor eget arbete på hemmaplan. Det innebär stor flexibilitet, men ställer också krav på självdisciplin för att du ska utvecklas och klara av studierna. Har du en flexibel arbetsgivare kan du arbeta deltid under studierna.

 

Vilka förkunskaper krävs?
Utöver gymnasiebehörighet finns inga förkunskapskrav, men det är naturligtvis en stor fördel med erfarenhet från arbete på ett bryggeri och/eller ett genuint bryggarintresse.

Dagens studenter består av en blandning mellan de som är helt nya i branschen och elever med tidigare erfarenhet.  Yrkeshögskolan i Ludvika tar emot 25 elever vid varje nystartstillfälle (varannan höst). 5-7 startar bryggerier efter det och utöver det är det många som arbetar vid ett redan etablerat bryggeri.

 

Hur söker jag utbildningen och hur ser processen ut?
Du är välkommen med din ansökan senast den 29 maj. Antagningsbeskedet får du under midsommarveckan. Terminen drar i gång i mitten av augusti. Det finns möjlighet att bo på Brunnsvik Folkhögskola de veckor du behöver vara på plats i Ludvika. Folkhögskolan fungerar lite som ett vandrarhem. Kostnaden är 300 kr/natt.

Alla är välkomna med sin ansökan, men extra roligt vore om fler tjejer tar chansen att vidareutbilda sig till bryggare. Vi välkomnar mångfald!

Ansökningslänken och mer information om utbildningen hittar du här https://vbu.se/yrkeshogskolan/bryggeriteknik.html

»