Sveriges Bryggerier delar två gånger om året ut utbildningsstipendier från Franz Heiss Fond för att främja ökad kompetens och tillväxt inom bryggeribranschen. I juni delas stipendierna ut till Magnus Vasilis på Poppels Bryggeri och Hanna Tunberg på Gotlands Bryggeri.
Ökad kompetens är en viktig faktor för fortsatt positiv utveckling för Sveriges över 400 aktiva bryggerier. För att främja branschens kompetensutveckling erbjuder Sveriges Bryggerier möjligheten att söka två olika utbildningsstipendier genom stiftelsen Franz Heiss två gånger om året.
– Vår omvärld förändrar sig fort, liksom tekniken och preferenser hos kunder och konsumenter. Det känns viktigt att vi fortsätter att ligga i framkant, berättar Anna-Karin Fondberg, VD på Sveriges Bryggerier.
Stora Franz Heiss till Magnus Vasilis, Poppels Bryggeri
Sveriges Bryggerier har denna gång valt att ge Stora Franz Heiss stipendiet till Magnus Vaselis, produktionschef på Poppels Bryggeri. Han kommer att använda stipendiet för en ledarskapsutbildning för att utveckla sin roll som personalansvarig.
– Jag har studerat bryggeriteknik, är utbildad domare och certifierad ciceron så jag har en bra förståelse för bryggprocessen. Men jag känner att jag saknar en del verktyg i min roll som personalansvarig. Jag förstår vikten av bra ledarskap och ser detta som en viktig utveckling för vårt bryggeri, säger Magnus Vaselis.
Lilla Franz Heiss till Hanna Tunberg, Gotlands Bryggeri
Hanna Tunberg, ansvarig för besöksverksamheten på Gotlands Bryggeri, tilldelas Lilla Franz Heiss stipendiet. Hon kommer att använda stipendiet för en förstudie för att i framtiden kunna doktorera på ämnet ölhistoria.
– Förutom att jag är utbildad sommelier med inriktning på sprit och öl är jag också fil. mag. i historisk arkeologi. Det har länge varit min ambition att göra en förstudie i ämnet ölhistoria och lyfta framför allt den tidiga professionaliseringen av bryggning i Sverige. Framväxten av
bryggerinäringen är relativt obeforskad och ett ämne som ligger mig varmt om hjärtat. Jag vill också mena att Sveriges ölscen skulle dra nytta av att kunna förankra det allt starkare intresset för öl i vår egen historia , säger Hanna Tunberg på Gotlands Bryggerier.
Till hösten kommer en ny möjlighet att söka utbildningsstipendier genom Franz Heiss Fond.
Två stipendier delas ut två gånger om året i Franz Heiss namn
Franz Heiss-stipendierna består av två stipendier: Stora Franz Heiss-stipendiet på 50 000 kr som är exklusivt för personer som arbetar vid ett medlemsföretag i Sveriges Bryggerier, och Lilla Franz Heiss-stipendiet på 25 000 kr som är öppet även för personer som inte har anknytning till Sveriges Bryggerier eller bryggeribranschen ännu.
Utbildningsstipendierna finansieras genom Franz Heiss fond som startades 1937. Sedan 2022 delas stipendierna ut två gånger per år. Tidigare stipendiater har framför allt varit intresserade av de bryggeritekniska utbildningarna som erbjuds på yrkeshögskolorna i Ludvika, Campus Nynäshamn och Kristianstad. Det finns även stipendiater som studerat utomlands eller valt att fördjupa sina kunskaper kring exempelvis utveckling av ekologisk öl, mikrobiologi, glutenfri öl samt humleodling.
Franz Heiss fond
Franz Heiss d.ä. föddes 1838 i Bayern och dog 1898 i Stockholm. Han var bryggare och industriman, bl a delägare i Hamburgerbryggeriet och en av initiativtagarna till AB Stockholms Bryggerier. Franz Heiss fond bildades 1937, 39 år efter hans död. Det var hans son, Franz Paul d.y. som också var bryggare, som lät instifta fonden. Fondens medel ska användas till studiehjälp åt svenska bryggerielever och bryggmästare samt till understöd åt behövande medlemmar av Svenska Bryggareföreningen.