Bryggeribranschen i framkant i miljöarbetet – svenskproducerat mer gynnsamt för miljön

«

Dryckesbranschens Klimatinitiativ (DKI) samlar 52 dryckesföretag som tillsammans rapporterar sina klimatutsläpp. Nu är 2024 års rapport här och den visar att bryggerierna fortsatt ligger i framkant när det gäller klimatarbete.

 

Utsläppen per liter dryck har minskat från 0,19 till 0,18 kg CO2e sedan 2023, vilket innebär en nedgång på 4 procent. Minskningen drivs framför allt av lägre utsläpp från förpackningar, där en kombination av lättare material och uppdaterade emissionsfaktorer bidrar till förbättringen. Samtidigt har utsläppen från transporter ökat något, främst på grund av minskad reduktionsplikt och lägre priser på fossila bränslen.

 

Bryggerierna har i genomsnitt betydligt lägre utsläpp per liter (0,14 kg CO2e) jämfört med branschens totala snitt. Förpackningar står fortsatt för den största delen av klimatpåverkan, 84 procent av bryggeriernas utsläpp, men utvecklingen går åt rätt håll. Bryggeriernas svenskproducerade produkter ger väsentligt längre transportsträckor, vilket spar på miljön.

 

– Vi ser en tydlig trend av minskade utsläpp över tid, vilket visar att de åtgärder som företagen genomfört börjar ge effekt. Det är det är extra roligt att den svenska bryggerinäringen sticker ut. Våra svenskproducerade produkter är mer gynnsamma för miljön än importerade produkter, säger Anna-Karin Fondberg, vd på Sveriges Bryggerier.

 

Läs rapporten här