Dryckesbranschen fortsätter att minska sina klimatutsläpp

«

Dryckesbranschens Klimatinitiativ (DKI) samlar 52 dryckesföretag som tillsammans rapporterar sina klimatutsläpp. Nu är 2024 års rapport här och den visar att branschens miljöarbete ger resultat.

 

Utsläppen per liter dryck har minskat från 0,19 till 0,18 kg CO2e sedan 2023, vilket innebär en nedgång på 4 procent. Minskningen drivs framför allt av lägre utsläpp från förpackningar, där en kombination av lättare material och uppdaterade emissionsfaktorer bidrar till förbättringen. Samtidigt har utsläppen från transporter ökat något, främst på grund av minskad reduktionsplikt och lägre priser på fossila bränslen.

 

– Vi ser en tydlig trend av minskade utsläpp över tid, vilket visar att de åtgärder som företagen genomfört börjar ge effekt. Det är särskilt positivt att fler än hälften av deltagarna har minskat sina utsläpp från förpackningar det senaste året, säger Anna-Karin Fondberg, vd på Sveriges Bryggerier.

 

Läs rapporten här

»