Ölets Dag – alltid tredje onsdagen i juli

«

För tionde året i rad är det dags för Ölets Dag – onsdagen den 20 juli. Då öppnar bryggerier och krogar över hela Sverige upp för alla som är nyfikna på att lära sig mer om ölhantverket. Det blir provsmakningar, bryggerivisningar och mycket annat. Ta del av bryggerikartan på www.nyfikenol.se.

 

Sveriges Bryggerier drog i gång Ölets Dag för tio år sedan med målsättningen att visa upp och öka intresset för bryggerinäringen. Fokus är på hantverket, kunskapen och människorna bakom ölet och att visa att ölet har sin självklara plats i den svenska dryckes- och matkulturen. Intresset för att delta under Ölets Dag har ökat för varje år, i takt med att bryggeribranschen stadigt växer. Idag finns drygt 400 aktiva bryggerier i Sverige. Bryggerierna finns fördelade över hela Sverige i samtliga 21 län och förser den svenska marknaden med cirka 460 miljoner liter öl varje år – både med och utan alkohol. Det snabbast växande segmentet är alkoholfri öl som ökat med över 800% de senaste tio åren.
– Ölets Dag arrangeras av en rad olika aktörer som bryggerier, krogar, butiker och andra ölintressenter. Det är ett bra tillfälle för alla som vill utforska och lära sig mer. Inte minst att prova något nytt. En öl eller ölstil du aldrig tidigare provat. Du kommer få träffa många eldsjälar. Det finns en stor passion i bryggeribranschen och varje bryggeri har sin unika prägel, säger Anna-Karin Fondberg, VD på Sveriges Bryggerier.

 

Varje år genomför Sveriges Bryggerier en undersökning* om inställning och beteende kring öl. Den visar tydligt att vi tycker att svensk öl håller bra kvalitet – hela 71% svarade jakande på den frågan. Över 80% uppger också att de uppfattar öl som en del av svensk mat-och kulturhistoria. På Ölets Dag har konsumenter chansen att träffa sin lokala bryggare och få höra den unika berättelsen bakom det lokala bryggeriet, hantverket som ligger bakom ölet och säkerligen en hel del om ölets historia.
– Inom svensk bryggerinäring finns ett stort spektrum av öl i olika stilar, smaker och alkoholstyrkor. Bryggerierna har verkligen varit skickliga på att ta fram öl för alla typer av konsumenter. Idag finns en öl för varje smak och varje tillfälle, säger Anna-Karin Fondberg.

 

Läs mer om Ölets Dag på sidan #NyfikenÖl: https://www.nyfikenol.se/. På bryggerikartan på siten finns alla event utmärkta som anordnas på Ölets Dag.

 

*Om undersökningen:
Undersökningen genomfördes 1–8 juni 2022 av Novus på uppdrag av Sveriges Bryggerier. Antalet genomförda intervjuer: 1030. Målgruppen är den svenska allmänheten 18–79 år. Deltagarfrekvensen är 56 %. Det är en jämn fördelning mellan kvinnor och män som svarat. Ska man kunna ladda ner hela undersökningen någonstans ifrån?

 

För mer information kontakta:
Johanna Lagerman, Projektledare statistik och marknad, Sveriges Bryggerier
johanna.lagerman@sverigesbryggerier.se
070-550 66 29

»