När Stora Franz Heiss-stipendiet delades ut våren 2024 gick det till Magnus Vasilis, produktionschef på Poppels Bryggeri i Jonsered utanför Göteborg. Med stipendiet i ryggen valde Magnus att gå en ledarskapsutbildning, ett steg som inte bara utvecklat honom som chef, utan också hela bryggeriet.
– Jag är kvalitetsmedveten och vill att vi på Poppels ska göra riktigt god öl. Men jag har insett att kvalitet inte bara handlar om bryggprocessen – utan också om människorna bakom. Om personalen mår bra så brygger de bra öl, säger Magnus.
Från hemmabryggare till produktionschef
Magnus bana i bryggeribranschen började hemma i köket, som passionerad hemmabryggare. Intresset växte snabbt och förra året utsågs han till Årets hemmabryggare.
Idag leder han produktionen på Poppels Bryggeri, där han ansvarar för både personal, inköp och att produktionen flyter på smidigt.
– Poppels startade 2012 med visionen att få mänskligheten att älska öl. Jag tror vi lyckas för att vi brinner för hantverket – och för att vi älskar det vi gör, säger Magnus.
Ledarskap – det saknade verktyget
Trots gedigen utbildning inom bryggeriteknik, domare och ciceron-certifiering, kände Magnus att något saknades i rollen som chef.
– Det här är min första tjänst med personalansvar, och jag insåg att jag behövde verktyg för att förstå hur man leder människor. På bryggeriutbildningarna pratar man sällan om ledarskap, men det är avgörande för att vi ska fungera som team.
Med stöd från Franz Heiss fond gick Magnus en utbildning i utvecklande ledarskap, baserad på Försvarsmaktens ledarskapsmodell.
Utbildningen gav både teoretiska och praktiska insikter, där deltagarna fick reflektera över sitt eget ledarskap och ta fram en handlingsplan för sin utveckling.
– Jag hade en hög arbetsbelastning och försökte dölja det för min personal, men skattningen visade att de var fullt medvetna. Det blev en ögonöppnare. Genom utbildningen lärde jag mig vikten av öppenhet, empati och att våga vara mänsklig som ledare.
Trygghet, tydlighet och utveckling
Efter kursen känner sig Magnus tryggare i sin roll, både som chef och som människa.
– Jag har fått ett lugn och en tydlighet i vad jag behöver prioritera. Jag kan lämna jobbet på jobbet, och det gynnar både mig och teamet.
Ledarskapsutbildningen har också stärkt Poppels som arbetsplats.
– Vi har fått en tydligare riktning och bättre samarbete. Det känns som att hela bryggeriet har vuxit tillsammans med mig.
Tips till andra i branschen
Magnus vill uppmuntra fler inom bryggeribranschen att söka stipendium och satsa på vidareutbildning.
– Tänk utanför boxen! Allt behöver inte handla om själva drycken. Utbildningar inom ledarskap, ekonomi eller hållbarhet kan ge lika mycket tillbaka till verksamheten. Kunskapen om öl kommer ofta på jobbet, men det mänskliga ledarskapet behöver vi aktivt utveckla.
Vill du också utvecklas inom bryggeribranschen?
Genom Franz Heiss fond kan både yrkesverksamma och framtida talanger söka stipendium för vidareutbildning och kompetensutveckling inom den svenska bryggerinäringen. Sista ansökningsdag för höstens stipendium är den 4 november.
Läs mer och ansök på: https://sverigesbryggerier.se/om-oss/franz-heiss-fond/
Om Franz Heiss fond
Franz Heiss d.ä. föddes 1838 i Bayern och dog 1898 i Stockholm. Han var bryggare och industriman, bl a delägare i Hamburgerbryggeriet och en av initiativtagarna till AB Stockholms Bryggerier. Franz Heiss fond bildades 1937, 39 år efter hans död. Det var hans son, Franz Paul d.y. som också var bryggare, som lät instifta fonden. Fondens medel ska användas till studiehjälp åt svenska bryggerielever och bryggmästare samt till understöd åt behövande medlemmar av Svenska Bryggareföreningen.