Inför Ölets Dag: Intervju med Sara Norberg, bryggare på Nya Carnegiebryggeriet

«

På bryggerierna runt om i Sverige finns ett helt gäng passionerade människor som varje dag jobbar för att behålla och utveckla vår svenska ölkultur. En av dessa människor är Sara Norberg som till vardags jobbar som bryggare på Nya Carnegiebryggeriet i Stockholm. Här delar hon med sig av sin arbetsdag, sin väg in i branschen och synen på framtiden!

Hur började du med ölbryggning?
För mig började det med att jag fick ett hembryggnings-kit i 20-årspresent. Det var väldigt basic; maltsyrup som skulle blandas ut i vatten, kokas i en kastrull och jäsa i princip. Slutresultatet blev drickbart, varken mer eller mindre, men där föddes intresset. Jag spenderade några år på att utforska hembryggning och en dag fick jag frågan ifall jag inte tänkt söka till bryggarutbildningen i Ludvika. Jag skickade iväg en ansökan samma dag, kom in och på den vägen är det…

Hur ser en typisk dag ut på jobbet?
Det varierar såklart beroende på vilken avdelning jag är schemalagd på för dagen. Hos oss har vi inga fasta arbetsuppgifter utan roterar på positionerna. Den röda tråden är att det är högt tempo.

Om vi tar en vanlig bryggdag som exempel så börjar jag med att mäska in kl 06:00, detta samtidigt som en kollega till mig startar dagens flask- eller fattappning. De dagar vi brygger två batcher är det efter inmäskning dags att krossa malt till dagens andra brygd, samtidigt som jag ser till att starta cipar (rengöring) av tankar, slangar och annan utrustning vi behöver under dagen. Oftast har bryggaren samtidigt också ansvar för att filtrera öl inför morgondagens tappning. Jag behöver också mäta alla våra tankar med jäsande öl för att se ifall det är någon tank som behöver t.ex. torrhumlas eller kylas. Utöver det så övervakar jag såklart bryggningen genom t.ex. pH-justeringar och försockringsprov i mäsken, vörtprov, kylprov, humlegivor osv.

Kl. 10:00 börjar dagens andra bryggskift, och vid det laget brukar dagens första brygd befinna sig ungefär halvvägs genom avsilningen och den andra mäskas in. Här överlappar skiften varandra ett par timmar och då brukar vi hjälpas åt med eventuella torrhumlingar, jästskörder, eller andra saker som blir enklare ifall en är två personer. Sedan behöver jag ta hand om drav, starta vörtkylning, pitcha jäst, äta lite lunch och därefter brukar det vara dags att lämna över hela kalaset till bryggare nummer två, som avslutar båda bryggningarna och förbereder inför morgondagen.

Vad är det bästa med bryggeribranschen?
Jag älskar att det är en bransch som kombinerar smakintresse med en fysiskt krävande arbetsmiljö, lite uppfinningsrikedom och problemlösning. Både kropp, hjärna och smaklökar får jobba så att säga. Och trots att bryggeriboomen i allra högsta grad är pågående i Sverige så gillar jag att branschen fortfarande känns så familjär. Det är härlig stämning, helt enkelt!

Hur upplever du svensk ölkultur?
Jag upplever att konsumenterna blir allt mer nyfikna och kunniga! Min uppfattning är att folk vill prova nytt snarare än att konstant hålla sig till samma favoriter, vilket är jätteroligt eftersom det ställer krav på bryggerierna att ständigt utvecklas.

Om du skulle brygga en riktigt sjuk/konstig öl, vad hade det blivit för öl?
Jag vet inte om jag är lagd åt Hamburgerbröd och pommes i mäsken-hållet vad gäller konstigheter, men två öler som jag länge gått och funderat på är en brut-IPA med krusbär och päron och en porter med finska tjärpastiller i. Gott!

Vad tror du kommer vara nästa stora grej inom öl och bryggning?
Jag tror (och hoppas) att vi kommer få se ett större intresse för mer klassiska och lågmälda ölstilar med mer tyngd på maltbas snarare än en fortsatt utveckling av humledominerade ölstilar. Jag tror också att lågalkohol- och ekotrenden kommer fortsätta växa.

Vem skulle du helst av allt vilja ta en öl med? Och vilken öl?
Stefan Sundström och ifall det skulle slå in spelar specifik ölsort absolut ingen roll.
Jag vill prata om rock’n’roll och tomatodling. Ring mig!

Vilken öl dricker du helst i sommar och hur ska den helst avnjutas enligt dig?
Jag är ett stort sommarfan av shandy. Ett glas med mycket is och citron, lika delar lager (gärna ofiltrerad) och citronläsk. Avnjutes givetvis sittandes på en brygga, nybadad.

Under Ölets Dag den 17 juli håller Nya Carnegiebryggeriet öppet mellan kl. 16:00–01:00 och bjuder på både ölsläpp, livemusik, grillning och gratis rundvisningar i bryggeriet mellan kl. 17:00-19:30.

Länk till deras evenemang

»