Oavgjort mellan två partiledare: Svenska folket vill ta en öl med Magdalena Andersson eller Jimmie Åkesson

«

Magdalena Andersson och Jimmie Åkesson är de partiledare svenskarna helst vill ta en öl med. Det visar en färsk undersökning utförd av Novus på uppdrag av Sveriges Bryggerier. Toppnamnen fick båda 16% av rösterna på frågan ”Vilken av följande partiledare skulle du helst ta en öl med?”

 

Novusundersökningen, som genomfördes mellan 17 och 27 maj, visar att listan av politiker som svenskarna helst vill dela en öl med toppas av Jimmie Åkesson, SD, och Magdalena Andersson, S. Samtidigt vill hela 31 procent av deltagarna i undersökningen inte ta en öl med någon av partiledarna. Den partiledare som fick tredje flest röster var Ulf Kristersson med tio procent av rösterna.

 

– Det är kanske inte är så överraskande att Magdalena Andersson och Jimmie Åkesson, som är partiledare för Sveriges största partier, toppar listan. I vår undersökning vann Jimmie Åkesson bland män och Magdalena Andersson bland kvinnor. Som man röstar vill man umgås. Att andelen som inte vill ta en öl med någon partiledare alls är så hög är lite förvånande, men kanske indikerar det att avståndet mellan väljare och politiker har blivit större, säger Anna-Karin Fondberg, VD på Sveriges Bryggerier.

 

Hela listan med partiledare som svenskarna helst vill ta en öl med ser ut så här:

 

Magdalena Andersson 16 procent.

Jimmie Åkesson 16 procent.

Ulf Kristersson 10 procent.

Nooshi Dadgostar 8 procent.

Ebba Busch 5 procent.

Johan Pehrson 5 procent.

Amanda Lind 3 procent.

Muharrem Demirok 1 procent.

Ingen av dem 31 procent.

Vet ej 5%

 

Under årets Almedalsvecka den 25–28 juni hoppas Sveriges Bryggerier få chans att bjuda varje partiledare på en öl i Visby.

 

– Det händer mycket i svensk alkoholpolitik just nu. För Sveriges Bryggerier är det viktigt att träffa beslutsfattare och ge vår syn på hur vi kan skapa en mer levande bryggerinäring med goda villkor och samtidigt värna folkhälsan. Nu vill vi ta chansen och göra det i ett mindre formellt och mer avslappnat sammanhang. Jag hoppas att flera av partiledarna kan ta lite tid ur sina program och ta en öl med oss i Visby, säger Anna-Karin Fondberg.

 

Undersökningen ger också en inblick i svenskarnas inställning och preferenser vad gäller öl och ölkonsumtion. Där syns bland annat följande trender:

  • 88% av svenskarna dricker alkohol.
  • 37% dricker alkoholfri öl eller cider minst någon gång i månaden.
  • 22% dricker öl minst en eller flera gånger i veckan.
  • 79% tycker att öl är en dryck med stor variation och mångfald.
  • 33% föredrar att köpa öl på flaska, medan 25% föredrar burk.
  • Den vanligaste anledningen till att köpa öl på flaska är att det smakar bättre (77%), medan de som föredrar burk gör det för den praktiska förpackningen (74%).
  • 40% av de tillfrågade uppger att ölförpackningens miljöpåverkan inte alls påverkar deras val.
  • Nästan fyra av tio tycker att det är svårt att veta vilka förpackningar som är mest miljövänliga.

 

Det är sjätte året i rad som Sveriges Bryggerier genomför undersökningen tillsammans med Novus.

»