Must – en speciell och älskad sorts läsk

«

De svenska bryggerierna tillverkar inte bara öl. De producerar också läsk. En väldigt speciell och älskad sorts läsk är vår svenska must. Den har anor från vikingatidens drycker, men dagens must såg sitt ljus under 1800-talet när Harry Robert tillsammans med sin far tog fram ett recept på mustextrakt.

Musten började produceras i större skala i början av 1900-talet som ett alkoholfritt alternativ till julölen. Varje bryggeri har idag sitt eget hemliga recept, men vi kan avslöja att grundingredienserna är malt, humle och massor av goda kryddor och aromer!

Totalt produceras cirka 40 miljoner liter must om året. Det mesta dricks under några få dagar i samband med jul och påsk. Musten utgör endast några få procent av den totala volymen dryck som de svenska bryggerierna producerar, men  företagens bidrag till samhället under produktionen av must motsvarar ändå 148 förskoleplatser! (Läs mer om hur företag bidrar till välfärden på Välfärdskaparna.se)

Bryggerinäringen är en del av det svenska näringslivet och vi finns i stad och på landsbygd, från norr till söder. Vi är med och skapar välfärd.

Glad påsk, säger vi!

 

»