Vår Franz Heiss-stipendiat berättar om studierna i Ludvika

«

Sveriges Bryggerier delar ut stipendier genom Franz Heiss fond för dig som vill vidareutbilda dig och vara med och vidareutveckla svensk bryggerinäring.  Vi har pratat med Tomi Kivimäki som fick Lilla Franz Heiss-stipendiet i tidigare i år och som nu går första terminen på Bryggeritekniska utbildningen i Ludvika.

– Jag har haft en bra start i Ludvika. Det är roliga studier och det har varit enkelt att komma in i pluggandet igen. Jag pluggade på universitet för 9 år sedan när jag läste Media & Kommunikation i Örebro, berättar Tomi.

 

Studierna i Ludvika är uppdelade månadsvis. Varje period inleds med en intensivvecka i Ludvika måndag lunch till torsdag lunch (ibland längre).  Sedan följer 3 veckors distansarbete med inlämningsuppgifter och distansundervisning.

– Det är mycket som är roligt på det Bryggeritekniska programmet. Det som jag uppskattar allra mest är alla kurskamrater.  Att få vara tillsammans med andra som är så pass intresserade av det jag själv gillar.  Vi har mycket kontakt även utanför intensivveckan. Det är också väldigt intressant att fördjupa sig i sitt intresse. Att utvecklas i sin kunskap. Varje termin avslutas med praktik. Det ska bli riktigt kul, förklarar Tomi som ska göra sin praktik på  Apex Brewing Company AB i Örebro innan jul.

 

Under intensivveckorna hyr de flesta studenter in sig på Easy Living som ligger en 10-15 minuters promenad från skolan. Här kan 3-4 personer gå ihop och hyra en lägenhet tillsammans.

– Vi har funnit varandra i ett gemensamt intresse. Det är sköna människor som pluggar i Ludvika.  Alla hjälps åt och vi pluggar mycket tillsammans. Ingen hamnar utanför, berättar Tomi.

 

Under utbildningen får du tillfälle att besöka olika bryggerier och se olika typer av verksamheter. Du får också träffa personer som är yrkesverksamma i branschen som kommer in som gästföreläsare. Den här terminen har gruppen besökt Spendrups bryggeri i Ludvika. Nästa utflykt blir till Oppigårds i Hedemora.

– Att besöka Spendrups var mäktigt. För mig som ägnat mig åt hembryggning är det häftigt att se en så stor verksamhet. Det är nyttigt att se skillnaden på hantverksbryggerier de stora bryggerierna. Det ska bli kul att besöka Oppigårds också, berättar Tomi.

 

Avslutningsvis frågar vi Tomi om han har några tips till de som funderar på att gå en liknande utbildning.

– Sök om du är intresserad! Även om du inte förkunskap. De flesta kommer i kapp väldigt snabbt. Det finns egentligen inga hinder. Själv hade jag lite ångest kring matten som ingår i programmet. Det visade sig vara helt onödigt att oroa sig för. Jag har lärt mig mer på de här första veckorna än jag gjorde på 12 år i skolan.  Det är en teknikanpassad mattekurs som bygger på problemlösning. Det handlar inte om att memorera utan att fundera över och förstå hur du ska göra. Det har varit jättebra för mig, avslutar Tomi.

Just nu har du som är sugen på att vidareutbilda dig möjlighet att söka stipendium genom Franz Heiss fond. Sista ansökningsdag är den 23 november. Läs mer här.

»