Sveriges Bryggerier startade Ölets Dag redan 2012. Anledningarna är flera: Vi vill visa upp det fina hantverk som ölbryggning innebär. Öka intresset för öl. Lyfta fram bryggmästarna och deras passion för drycken. Visa att ölet har sin självklara plats i den svenska dryckes- och matkulturen. Ölets Dag har som mål att:
Den tredje onsdagen i juli, på Ölets Dag, har nästan alla våra medlemsbryggerier öppet hus. Många har provningar där besökarna kan testa nya öl under trevliga former. Men! Dagen är öppen för alla, även de som inte är medlemmar i Sveriges Bryggerier. Vi vill verkligen att dagen ska vara inkluderande för samtliga ölintressenter, och bjuda in till ett ökat engagemang för just ölen.
Redan första upplagan av Ölets Dag blev en succé. Tusentals människor tog chansen att se hur ett öl blir till. Under de år som dagen hittills firats, har intresset och antalet besökare på bryggerierna ökat stadigt år för år. På senare tid har också flera pubar och restauranger uppmärksammat dagen med provningar och erbjudanden. Fantastiskt, tycker vi!
Vi ska göra Ölets Dag lika stor och självklar som Kanelbullens Dag. Det kommer vi att lyckas med – tillsammans!
Tillsammans så kan vi, bryggargillen, ölföreningar, hotell & restaurang, dagligvaruhandeln och enskilda bryggerier lyfta allmänhetens kunskap om bryggerisverige och svensk öl.
Framgångsfaktorn handlar om ett positivt samarbete mellan alla inblandade. Vi tar tacksamt emot dina idéer på vad som kan utveckla Ölets Dag 2022 ännu mer. Oavsett om du är en tidigare eller ny samarbetspartner – hör av dig. Vi ser fram emot att utveckla Ölets Dag på bästa sätt!