Panta fler returglasflaskor – rädda vårens och sommarens drycker!

«

Svenska konsumenter är bland de bästa i världen på att panta. Men det råder viss förvirring kring vad som är engångsglas- och vad som är returglasflaskor. Därför hamnar ofta returglasflaskor på återvinningen i stället för att pantas i butik. Just nu råder stor brist på både returglasflaskor och backar. Hjälp oss genom att panta dem i din butik så vi kan fylla dem med ny dryck inför vårens storhelger och sommarsemestern då försäljningen av dryck är som störst.

 

Både backar och returglasflaskor ingår i ett unikt retursystem som funnits sedan 1800-talet. Alla returglasflaskor diskas och återanvänds av de bryggerier som är anslutna. I genomsnitt fylls, dricks, pantas och diskas en returflaska 40 gånger innan den krossas ut och blir till en ny flaska.

 

Svenska konsumenter är fantastiska när det gäller att panta men det många missar är att returnera framför allt de större returglasflaskorna (50 cl) och de blå backarna. 2021 såldes 32,6 miljoner liter dryck på returglasflaska. Av dessa stod 50-cl flaskorna som levereras i de blå backarna för drygt 18 miljoner liter. Och det är här många inte tänker på pantsymbolen. Hela 80% av alla returglasflaskor som exempelvis säljs på Systembolaget slängs i återvinningen i stället för att pantas i butik.

 

Sveriges Bryggerier gick under förra året ut vid flera tillfällen och vädjade efter fler returer av både 50-cl flaskor och blå backar. Läget har blivit något bättre men fortfarande kvarstår bristen och hos bryggerierna finns en oro – dels inför vårens helger men framför allt inför sommaren.

– Vi har verkligen nått ut i media för att lyfta bristen men det verkar som om människor fortfarande inte riktigt ”kommit till skott”. När vi nu står inför påskhelgen då vi dricker mycket av både must och öl så är bristen på returglasflaskor och backar tydlig och sommaren väntar runt hörnet. Därför behöver vi återigen påminna och vädja – returnera dina returglasflaskor och backar. Det hjälper både miljön och plånboken, säger Anna-Karin Fondberg, VD på Sveriges Bryggerier.

 

Panta mera – rädda vårens och sommarens drycker!

Returglasflaskor och backar, pantas där du köpte dem – i mataffären eller på Systembolaget som började ta emot returer i november förra året.

  • Returglasflaskor med pant är märkta med retursymbol på flaskan.
  • Returglasflaskor finns i två storlekar 50 cl (blå back) och 33cl (röd back).
  • Pant per 50cl flaska är 90 öre, per tom back 28 kr. Pant av blå back med flaskor är 41,50 kr.
  • Pant per 33 cl flaska är 60 öre, per tom back 22,40 kr. Pant av röd back med flaskor är 34,40 kr.
»