Vårens Franz Heiss-stipendiater utsedda

«

Sveriges Bryggerier gläds åt att svensk bryggerinäring växer och att det idag finns över 400 aktiva bryggerier i Sverige. Ökad kompetens är en viktig faktor för att vår bransch ska fortsätta växa. Sveriges Bryggerier bidrar till att möjliggöra detta genom att dela ut utbildningsstipendier genom Franz Heiss fond. Vårens två lyckliga stipendiater är Robin Rundqvist, Gotlands Bryggeri, och Tomi Kivimäki, hembryggare.

 

Robin Rundqvist från Gotlands Bryggeri belönas med Stora Franz Heiss stipendiet på 50 000 kr. Robins roll idag innefattar de flesta momenten i bryggeriet – bryggning, källare, tappning och en del labbarbete. Han ingår i en liten arbetsgrupp som får hjälpas åt på alla områden. Från och med juni har Robin fått ett vikariat som tillfällig produktutvecklare, vilket innebär bl a att ta fram recept för nya produkter, svara på offerter till Systembolaget samt sköta all veckoplanering för bryggarlaget. Robins ambition är att vidareutbilda sig till bryggmästare.

 

Ett första steg är att Robin kommer att studera Applied microbiology på VLB Berlin.  Utbildningen omfattar teoretisk och praktisk kunskap om mikrobiologi relevant inom bryggeriverksamhet samt mikrobiologisk kunskap inriktad på mältning.

– Personligen kommer den utökade kompetensen från utbildningen ge mig ökat självförtroende i kvalitetsarbetet på bryggeriet, både i nuvarande uppgifter och i nya metoder jag kan ta med mig från kursen. Jag kommer kunna bidra till förbättrat kvalitetsarbete för min nuvarande och mina framtida arbetsplatser. Med god kunskap och erfarenhet kan man också föra vidare kunskap till kollegor och arbeta fram bra rutiner med relativt små medel. Det skulle gynna kvalitetsarbete även på mindre bryggerier med begränsade resurser, förklarar Robin.

 

Robin beviljas stipendiet eftersom han brinner för att dela med sig av sin nuvarande och framtida kunskap till kollegor såväl som hembryggare och ölentusiaster som finns runt om i världen och på så vis vidareutveckla svensk bryggerikultur.

 

Lilla Franz Heiss stipendiet på 25 000 kr går till Tomi Kivimäki som idag är brevbärare och hembryggare och planerar att gå Bryggeriteknikutbildningen i Ludvika efter sommaren.

– För min del kommer utbildningen tillföra värdefull kunskap men också en fin möjlighet till att knyta kontakt med andra personer aktiva inom branschen, både studenter och yrkesverksamma inom bryggerinäringen. Kunskapen från utbildningen kommer tillföra en stabil grund att stå på för att kunna arbeta mot ett eget framtida bryggeri. Min förhoppning är att successivt kunna utveckla kulturen kring hantverksöl I Mälardalen, förklarar Tomi.

 

Tomi belönas med Lilla Franz Heiss Stipendiet för hans starka passion för såväl hantverksöl som bryggerikulturen i sin helhet som han vill vara med att bygga.

 

Stipendierna betalas ut mot uppvisande av antagningsbevis till ansökt utbildning. Stort grattis, Robin och Tomi! Vi ser fram emot att följa er resa.

 

Franz Heiss fond
Franz Heiss d.ä. föddes 1838 i Bayern och dog 1898 i Stockholm. Han var bryggare och industriman, bl a delägare i Hamburgerbryggeriet och en av initiativtagarna till AB Stockholms Bryggerier. Franz Heiss fond bildades 1937, 39 år efter hans död. Det var hans son, Franz Paul d.y. som också var bryggare, som lät instifta fonden. Fondens medel ska användas till studiehjälp åt svenska bryggerielever och bryggmästare samt till understöd åt behövande medlemmar av Svenska Bryggareföreningen.

 

Brinner du för bryggeribranschen och vill vidareutbilda dig för att vidareutveckla den? Till hösten kommer fler möjligheter att söka utbildningsstipendier genom Franz Heiss fond.

»