Prata om Alkohols populära filmtävling har under hösten skapat engagemang i skolor över hela landet i syfte att träna ungdomar motstå social press, grupptryck och lära sig att säga nej […]
Nu kan du boka in vårens datum för Alkoholgranskningsmannens utbildningar i ansvarsfull marknadsföring av alkohol. Utbildningen innehåller en genomgång av det juridiska regelverket samt branschens egenåtgärdsprogram enligt egna rekommendationer. Genom […]
Svenska konsumenter köper öl på flaska för smakens skull, medan praktiska skäl ligger bakom burkens popularitet. Fyra av tio tycker det är svårt att veta vilka förpackningar som är mest […]
Nu finns det återigen möjlighet att söka utbildningsstipendium via Franz Heiss fond. Vi har pratat med den tidigare Franz Heiss-stipendiaten Adam Andersson som berättar om studierna på Campus Nynäshamn, där […]
Svensk bryggerinäring befinner sig i en spännande utvecklingsfas och idag finns över 400 aktiva bryggerier i Sverige. Ökad kompetens är en viktig faktor för fortsatt positiv utveckling. Sveriges Bryggerier erbjuder […]
Dryckesbranschens Klimatinitiativ (DKI) startades 2017 för att tillsammans göra skillnad och driva omställningen till en klimatneutral dryckesbransch. Idag är vi 54 dryckesaktörer på den svenska marknaden som både enskilt och […]
Prata om Alkohols populära filmtävling ”Berätta för 100 andra” är tillbaka. Tävlingen ger högstadie- och gymnasieelever möjlighet att tävla om 10 000 kronor till klasskassan. Och samtidigt lära sig att motstå […]
Idag den 17 juli, på Ölets Dag, presenteras en färsk undersökning från Novus, genomförd på uppdrag av Sveriges Bryggerier, som avslöjar vilka kändisar svenskarna helst skulle vilja ta en öl […]
En ny rapport från Sveriges Bryggerier visar aktuella trender och förändringar inom dryckesförpackningar och konsumtionsmönster för 2023. Rapporten, baserad på försäljningsdata från Delfi Marknadspartner, ger insikter i hur svenskarnas preferenser […]
Magdalena Andersson och Jimmie Åkesson är de partiledare svenskarna helst vill ta en öl med. Det visar en färsk undersökning utförd av Novus på uppdrag av Sveriges Bryggerier. Toppnamnen fick […]
Svenska bryggerier fortsätter att visa vägen inom hållbarhetsarbetet och minskar sitt klimatavtryck i så gott som alla förpackningsslag. Det visar den senaste livscykelanalysen (LCA) av dryckesförpackning från branschorganisationen Sveriges Bryggerier. […]
Sveriges Bryggerier delar två gånger om året ut utbildningsstipendier från Franz Heiss Fond för att främja ökad kompetens och tillväxt inom bryggeribranschen. I juni delas stipendierna ut till Magnus Vasilis […]
I det förslag om gårdsförsäljning som idag har presenterats av regeringen föreslås att alkoholhaltiga drycker ska kunna säljas i begränsad mängd av mindre bryggerier, destillerier och vingårdar till besökare. Regeringen […]
Nu kan du boka in höstens datum för Alkoholgranskningsmannens utbildningar i ansvarsfull marknadsföring av alkohol. Utbildningen innehåller en genomgång av det juridiska regelverket samt branschens egenåtgärdsprogram enligt egna rekommendationer. Genom […]
På Sveriges Bryggeriers årsmöte den 24 april valdes Mats Wahlström till ny styrelseledamot. Mats är vd och grundare av Poppels Bryggeri i Göteborg och kommer att bidra både med gedigen […]
En månad återstår av ansökningstiden för Franz Heiss utbildningsstipendier. Vi har växlat några ord med den tidigare stipendiaten, Tomi Kivimäki, som delar med sig av sina bästa tips till framtida […]
I förra veckan kom domen från Patent- och marknadsdomstolen angående vårt medlemsbryggeri Poppels bilder på alkohol i sociala medier som förbjöds av Konsumentombudsmannen (KO) våren 2022. Patent- och marknadsdomstolen meddelar att man underkänner KO:s […]
Vi har pratat med Max Karlsson som fick Stora Franz Heiss-stipendiet i somras. Han har just kommit tillbaka från en månads praktikplats i Tyskland och berättar med stor entusiasm om […]
Svensk bryggerinäring växer och idag finns över 400 aktiva bryggerier i Sverige. Ökad kompetens är en viktig faktor för fortsatt positiv utveckling. Sveriges Bryggerier erbjuder nu möjligheten att söka två […]
Prata om Alkohols återkommande lärarenkät visar att skolmaterialen motsvarar förväntningarna från användarna. Här följer några av resultaten: 93 % av Prata om Alkohols användare rekommenderar materialen till andra som jobbar i skolan. […]
I ett branschgemensamt initiativ har medlemsföretagen i Sverige Bryggerier åtagit sig att minska det tillsatta sockret i läsksortimentet med 15 procent mellan åren 2019-2025. I februari kom en delrapport som […]
Utbildningen i Ansvarsfull alkoholreklam i sociala medier som skulle ägt rum i februari flyttas fram till den 6 mars. Kommande utbildningar med AGM under våren: Ansvarsfull alkoholreklam i sociala […]
Bryggeribranschen kämpar på i lågkonjunkturen. Siffror från Delfi visar att bryggeriernas totala försäljning backade med 0,5% under 2023. Tillväxten i branschen drivs av energi- och funktionsdrycker, sockerfri läsk samt alkoholfri […]
Med anledning av uppdateringen av Konsumentverkets allmänna råd per den 18 december 2023 erbjuder AGM två extrainsatta digitala utbildningstillfällen i januari för genomgång av råden. Utbildningarna är kostnadsfria och enbart […]
Igår enades EU:s miljöministrar, Rådet, om ett förslag till en ny förordning som ska reglera användningen och återvinningen av förpackningar. Förslaget som antogs innehåller många bra och nödvändiga förändringar. Men […]
Nu kan du boka in vårens datum för Alkoholgranskningsmannens utbildningar i ansvarsfull marknadsföring av alkohol. Utbildningen innehåller en genomgång av det juridiska regelverket samt branschens egenåtgärdsprogram enligt egna rekommendationer. Genom […]
Sveriges bryggerier delar två gånger om året ut utbildningsstipendier från Franz Heiss Fond för att främja ökad kompetens och tillväxt inom bryggeribranschen. I december delas stipendierna ut till Magnus Engström […]
Aldrig har konkurrensen varit så stor i Prata om Alkohols populära filmtävling – Berätta för 100 andra. I år kom det in över 200 fantastiska bidrag från hela landet som […]
Den svenska bryggerinäringen växer och omsätter idag 21 miljarder kr. Tillväxten drivs av att öl, cider, läsk, vatten och andra bryggeriprodukter fortsätter att öka i försäljning. Hälsotrenden med sockerfri läsk […]
Traditionell must med smak av apelsin och kardemumma och sockerfri must på burk är starka trender när Sveriges Bryggerier sammanfattar årets nyheter inom julmust. Varje år dricker vi svenskar […]
David Jonsson Buttery från Train Station Brewery fick Lilla Franz Heiss-stipendiet i somras och sedan augusti studerar han ”Hållbar produktion och kvalitetsarbete i bryggerinäringen” vid Campus Nynäshamn. En utbildning som […]
Svensk bryggerinäring växer och idag finns över 400 aktiva bryggerier i Sverige. Ökad kompetens är en viktig faktor för fortsatt positiv utveckling. Sveriges Bryggerier erbjuder nu möjligheten att söka två […]
Producentansvaret för förpackningar står inför stora förändringar. Den nya förordningen om producentansvar för förpackningar ställer nya och högre krav på producenter, med målet att uppnå en högre grad av materialåtervinning. […]
De flesta större bryggerierna i Norden producerar soft drinks sedan lång tid tillbaka men på senare år har det också växt fram många hantverksproducenter. För att möta det växande intresset […]
Berätta för 100 andra är en filmtävling som arrangeras av Prata om Alkohol för elever i högstadiet och gymnasiet. En uppskattad tävling med möjlighet att vinna 10 000 kr till klasskassan. […]
Alkoholgranskningsmannen, AGM, håller varje år utbildningar i ansvarsfull marknadsföring av alkohol. Där går man igenom det juridiska regelverket samt branschens egenåtgärdsprogram enligt egna rekommendationer. På utbildningen diskuteras även verkliga exempel […]
I Dryckesbranschens Klimatinitiativ rapporterar 58 dryckesleverantörer sina utsläpp, och därmed sitt klimatavtryck. Nu finns rapporten för 2022. Glädjande nog ser vi att utsläppen per liter minskar. Det beror bland annat […]
På onsdagen den 19 juli bubblar det extra mycket i hela ölsverige. Då firar vi Ölets Dag! Bryggerier och krogar från norr till söder öppnar upp och bjuder på sin […]
I sommar erbjuder Scandinavian School of Brewing en Craft Brewer Course på Köpenhamns Universitet den 21-25 augusti. Minst 2 månaders praktisk erfarenhet från ett mikrobryggeri rekommenderas. Det finns fortfarande några […]
Alkoholgranskningsmannen, AGM, håller varje år utbildningar i ansvarsfull marknadsföring av alkohol. Där går man igenom det juridiska regelverket samt branschens egenåtgärdsprogram enligt egna rekommendationer. På utbildningen diskuteras även verkliga exempel […]
Stort grattis säger vi till Max Karlsson (Krönleins Bryggeri), Adam Andersson (Vega Bryggeri) och David Jonsson Buttery (Train Station Brewery) som är vinnare av vårens Franz Heiss Stipendier. Två […]
Arbetar du i bryggeribranschen och vill ta nästa steg i din egen utveckling? Nu har du chansen att studera Hållbar produktion och kvalitetsarbete i bryggerinäringen på Campus Nynäshamn. Utbildning är riktad direkt […]
Det är många förändringar på gång inom producentansvarsområdet och enligt en ny förordning övergår insamlingsansvaret av hushållsförpackningar från producenterna till kommunerna den 1 januari 2024. Alla företag i Sverige som […]
I sommar erbjuder Scandinavian School of Brewing en Craft Brewer Course på Köpenhamns Universitet den 21-25 augusti. Minst 2 månaders praktisk erfarenhet från ett mikrobryggeri rekommenderas. Sista ansökningsdag är den […]
Sveriges Bryggerier gläds åt att svensk bryggerinäring växer och att det idag finns över 400 aktiva bryggerier i Sverige. Ökad kompetens är en viktig faktor för att vår bransch ska […]
När Sveriges Bryggerier presenterar branschens preliminära försäljningssiffror från 2022 syns två tydliga trender i vad vi köper och dricker: sockerfri läsk och alkoholfri öl. Efter flera tuffa pandemiår har […]
Det gamla anrika bolaget Herrljunga Cider byter namn. I över 50 år har dryck flödat i fabriken i Herrljunga. Men med årens lopp har även andra drycker smugit sig in […]
Nu går startskottet för utbildningen som branschen själv har efterlyst. Det är Campus Nynäshamn som startar upp en utbildning riktad direkt mot redan aktiva bryggare. Utbildningen är framtagen i […]
I stenhård konkurrens från ungdomar i hela landet tog elever från Helsingborg och Borås hem förstapriserna i Prata Om Alkohols nationella filmtävling för unga i högstadiet och gymnasiet. Förstapriset är […]
Sveriges Bryggerier gläds åt att svensk bryggerinäring växer och att det idag finns över 400 aktiva bryggerier i Sverige. Ökad kompetens är en viktig faktor för att vår bransch ska […]
Sveriges Bryggerier gläds åt att svensk bryggerinäring växer och att det idag finns över 400 aktiva bryggerier i Sverige. Ökad kompetens är en viktig faktor för att vår bransch ska […]
Sveriges Bryggerier delar ut stipendier genom Franz Heiss fond för dig som vill vidareutbilda dig och vara med och vidareutveckla svensk bryggerinäring. Vi har pratat med Tomi Kivimäki som fick […]
Sveriges Bryggerier gläds åt att svensk bryggerinäring växer och att det idag finns över 400 aktiva bryggerier i Sverige. Ökad kompetens är en viktig faktor för att vår bransch ska […]
Mot bakgrund av nya rättstolkningar av alkohollagen uppdaterar nu Sveriges Annonsörer, Sveriges Bryggerier och Sprit & Vinleverantörsföreningen branschens rekommendationer gällande marknadsföring av alkoholhaltiga drycker. Alkoholbranschen har sedan 2006 en […]
Vi lanserar inom kort branschens uppdaterade rekommendationer gällande marknadsföring av alkoholhaltiga drycker. I samband med lanseringen den 5 oktober anordnas en kostnadsfri genomgång av förändringarna med AGM Mattias Grundström för […]
Denna vecka (v. 39) är det Elevhälsoveckan, ett initiativ för att stärka elevhälsan runt om i landet. På elevhälsan.se anordnas en rad webbinarier för att bidra med kunskap och inspiration […]
Alkoholgranskningsmannen (AGM) håller varje år utbildningar i ansvarsfull marknadsföring av alkohol. Vid utbildningen får du en genomgång av det juridiska regelverket samt branschens egenåtgärdsprogram enligt egna rekommendationer. Här diskuteras även […]
Idag är det den tredje onsdagen i juli och då är det Ölets Dag – dagen då alla vi som brygger öl stolt visar upp vårt hantverk. Över hela landet […]
Sveriges Bryggerier gläds åt att svensk bryggerinäring växer och att det idag finns över 400 aktiva bryggerier i Sverige. Ökad kompetens är en viktig faktor för att vår bransch ska […]
Sveriges Bryggerier stöttar Poppels i att utmana Konsumentverket och dess tolkning av måttfullhet. Ärendet gäller ett antal bilder i sociala medier I strid med Högsta domstolen, alkohollagen och svensk alkoholpolitik […]
För tionde året i rad är det dags för Ölets Dag – onsdagen den 20 juli. Då öppnar bryggerier och krogar över hela Sverige upp för alla som är nyfikna […]
Vilken känd svensk skulle du vilja ta en öl med i sommar? Svaret är: Magdalena Andersson. Det är första gången som en kvinna, tillika statsminister, toppar listan. På plats två […]
Hållbarhet fortsatt högt på dryckesbranschens agenda. Företagens direkta utsläpp har minskat stadigt sedan man började mäta inom Dryckesbranschens Klimatinitiativ, DKI. Nu släpps den fjärde rapporten, som visar på både framsteg […]
Alkoholgranskningsmannen (AGM) håller varje år utbildningar i ansvarsfull marknadsföring av alkohol. Där går man igenom det juridiska regelverket samt branschens egenåtgärdsprogram enligt egna rekommendationer. På utbildningen diskuteras även verkliga exempel […]
Det råder akut brist på glasflaskor och vi behöver din hjälp nu – kasta inte returflaskan i glasiglon! Panta den i din butik så kan den användas upp till 40 […]
Sveriges Bryggerier gläds åt att svensk bryggerinäring växer och att det idag finns över 400 aktiva bryggerier i Sverige. Ökad kompetens är en viktig faktor för att vår bransch ska […]
15 år av framgångsrikt hälsofrämjande arbete med unga – Vad har Prata om Alkohol gjort genom åren och vad händer härnäst? Välkommen på frukostwebbinarium om Prata om Alkohol – en […]
Med anledning av HD-domen och ett oklart läge gällande bildregeln i alkoholreklam så sätter AGM in extra informationstillfällen. Känner du dig osäker på vad som gäller kan vi rekommendera att […]
Brinner du för bryggeribranschen och drömmer om att utbilda dig inom bryggeriteknik? Just nu är ansökningsperioden öppen för utbildningen i bryggeriteknik på Yrkeshögskolan i Ludvika. Vi har ställt tre snabba […]
På utställningen H22 i Helsingborg lyfts morgondagens lösningar för ökad livskvalitet i en smartare och mer hållbar stad. Utställningen med temat cirkularitet äger rum den 30 maj – 3 juli […]
Idag är det Internationella Kvinnodagen. Vi passar på att lyfta ett initiativ från Ölgäris för att vi inom branschen ska hjälpas åt att säkra en trygg och inkluderande ölkultur. […]
Sockerfri läsk tar allt större marknadsandelar av den sockrade läsken. Under 2021 ökade försäljningen med 14 procent. De senaste 10 åren rör det sig om en ökning med nästan 200 […]
Är du intresserad av att utveckla dina yrkeskunskaper i att brygga alkoholfri öl? Då finns ett utbildningstillfälle för dig i form av en endagskurs den 31 mars i Köpenhamn genom […]
2021 har varit ytterligare ett år med restriktioner som påverkat både människor, samhälle och näringsliv. Trots det har mycket åstadkommits i bryggerinäringen. Anna-Karin Fondberg, VD på Sveriges Bryggerier, gör en […]
Förra veckan presenterades Gårdsförsäljningsutredningen som diskuterats flitigt i media och ger upphov till en rad frågor. Här ger vi en kort summering av utredningen och hur processen ser ut framåt. […]
Har du koll på det juridiska regelverket och branschens rekommendationer kring ansvarsfull marknadsföring av alkoholhaltiga drycker? Passa på att uppdatera dig vid någon av höstens kurser: 19 november Grundkurs i […]
Dokumentären Läskjättens brutna plastlöften som sändes på SVT häromdagen visade upp en förskräcklig bild av hur plastförpackningar bidrar till miljöförstörelse runt om i världen. Här i Sverige kan du känna […]
Fredagen den 22 oktober genomförde Sveriges Bryggerier en alkoholmätning av de 24 mest sålda svenskproducerade ölen på Systembolaget. Vid mätningen kontrolleras att produktens alkoholhalten överensstämmer med märkningen på förpackningen. I […]
Nu finns filmmaterialet från webbinariet som anordnades av Sveriges Bryggerier tillsammans med SVL den 8 oktober tillgängligt. I webbinariet berättar Alkoholgranskningsmannen, AGM, om utmaningarna inom svenska alkoholpolitiken och dess påverkan […]
Dryckesbranschens klimatpåverkan minskar visar en ny rapport från Dryckesbranschens Klimatinitiativ (DKI). Resultatet i rapporten är ett viktigt steg mot det långsiktiga målet att branschen ska vara klimatneutral 2045. Dryckesbranschens klimatinitiativ […]
Det råder just nu stor osäkerhet kring den svenska alkoholreklamen och det finns en politisk vilja att ytterligare strama åt den genom att tex förbjuda alkoholreklam i sociala medier. Samtidigt […]
21 juli är det dags för Ölets Dag för tionde året i rad. Här hittar du alla evenemangen. Listan kommer att uppdateras kontinuerligt, så se till att ha koll […]
Vi på Sveriges Bryggerier söker efter en ny kollega. Du ska gillar att jobba med statistik och med marknadsfrågor och du kommer att jobba på vårt kansli i Stockholm. Tjänsten […]
21 juli är det dags för Ölets Dag för tionde gången. Nu går det att anmäla sina evenemang till oss. Alla evenemang kommer att presenteras på vår hemsida samt i […]
Field Skills är utbildningen som ger över 50 000 nattvandrare bättre möjligheter att hantera de ungdomar som man träffar på. Nu är målet att sprida satsningen till andra frivilligorganisationer. Det […]
Tänk om och lägg ner förslaget om att höja alkoholskatten från 2023. Det kräver Sveriges Bryggeriers vd Anna-Karin Fondberg i en debattartikel. Fondberg pekar på att skattehöjningen bara leder till […]
Initiativet med Alkoholgranskingmannen, AGM, fyller 15 år under 2021. Mängden reklam ökar rejält men inte antalet anmälningar. – Alkoholbranschen är det mest seriösa som jag jobbat med. Företagen är skötsamma […]
Se till att Systembolagets lokala sortiment räddas även vid gårdsförsäljning. Det skriver Anna-Karin Fondberg, VD för Sveriges Bryggerier, och Johan Håkansson, ordförande i Sveriges Oberoende Småbryggerier, i en gemensam debattartikel. […]
Utbildningsplattformen Field Skills lanseras med stiftelsen nattvandring.nu Som ett led i arbetet för en alkoholfri ungdom har Sveriges Bryggerier tagit fram utbildningsmaterialet Field Skills. Materialet, som riktar sig till grupper […]
Dryckesbranschen använder allt mer återvunnet material i sina förpackningar, det visar en ny rapport från Dryckesbranschens Klimatinitiativ. Målet är att branschen ska vara klimatneutral 2045. – Det är min övertygelse […]
15 juli är det dags för Ölets Dag 2020. Här kommer vi att samla alla evenemang som rapporteras in till oss. Håll koll när listan uppdateras, det kommer att bli […]
Välkommen till Ölets Dag! 15 juli är det dags för Ölets Dag igen. Evenemanget har växt i popularitet för varje år och intresset för öl blir bara större och större. […]
Corona slår mot den svenska bryggerinäringen. Sedan mitten av mars har försäljningen av öl, cider, läsk och vatten till krogar, barer, caféer och restauranger halverats jämför mer motsvarande period 2019. […]
Coronaviruset är först och främst en fara för människors liv och hälsa. Insatser för att bekämpa viruset kräver stora åtgärder och uppoffringar från hela samhället. Som livsmedelsproducenter har även den […]
Första rapporten är klar. Svenska bryggerier, vin- och spritimportörer och Systembolaget har tillsammans rapporterat och beräknat sin klimatpåverkan. Detta är möjligt tack vare ett unikt verktyg framtaget av leverantörer för […]
Systembolaget bör inte på eget initiativ försämra bryggeribranschens marginaler. Det skriver Anna-Karin Fondberg, Sveriges Bryggerier, i en slutreplik. Systembolaget vill komma åt smuggling och överdriven gränshandel av alkohol genom sänkt […]
Sveriges Bryggerier kommenterar idag Systembolagets förslag på budgetöl i Svenska Dagbladet (Betalvägg) Läs hela debattinlägget nedan: Smuggling och gränshandel är ett stort problem. Men Systembolagets förslag på en budgetöl för […]
Med intressanta och aktuella trender inom hållbarhet, miljö och hälsa står bryggeribranschen inför spännande utmaningar och möjligheter. Vi söker nu en Projektledare för produktion och logistik med placering i centrala […]
Hur ser en typisk dag ut på jobbet? Det är alltid en stor blandning av uppgifter och man får vara beredd att rycka in där det behövs. Mina viktigaste uppgifter […]
På bryggerierna runt om i Sverige finns ett helt gäng passionerade människor som varje dag jobbar för att behålla och utveckla vår svenska ölkultur. En av dessa människor är Sara […]
När svenskarna väljer öl är smaken viktigast. Det visar en färsk Novusundersökning som genomförts på uppdrag av branschorganisationen Sveriges Bryggerier, inför Ölets Dag den 17 juli. 4 av 5 svenskar […]
De svenska bryggerierna tillverkar inte bara öl. De producerar också läsk. En väldigt speciell och älskad sorts läsk är vår svenska must. Den har anor från vikingatidens drycker, men dagens […]
Alkoholgranskningsmannens årsrapport för 2018 visar att övertramp minskar med branschriktlinjer och utbildning. Rapporten visar också att ett proaktivt arbete med förhandsgranskning och rådgivning ökar företagens förmåga att göra rätt från […]
Alkoholfri öl är den kategori av drycker som ökade mest i försäljning under 2018 – och det med hela 41 procent. Det visar de årliga siffrorna Svensk Dryckesstatistik, som tas […]
Sveriges Bryggerier svarade den 24 januari på en debattartikel publicerad av DN Debatt, skriven av ett antal alkoholforskare. Nedan hittar du Sveriges Bryggeriers replik och på DN Debatt hittar du […]
Livsmedelsproducenterna är skyldiga att redovisa ingredienser och energiinnehåll på sina produkter. I dagsläget gäller dock ett undantag för alkoholhaltiga drycker över 1,2 volymprocent. Redan år 2015 initierade den europeiska bryggerinäringen […]
Sveriges Bryggerier krokar nu arm med Systembolaget och Sprit & Vinleverantörsföreningen, för att skapa en mer hållbar dryckesbransch. Första steget är en gemensam viljeyttring. I viljeyttringen lovar aktörerna att inom ett […]